Individuele stationsrapporten 2017 beschikbaar!

| Reacties uit op Individuele stationsrapporten 2017 beschikbaar!

Het weer houdt ons iedere dag bezig, maar sommige weerelementen zijn moeilijk te meten, zoals neerslag. Neerslag kan namelijk heel lokaal zijn. Hoewel er verschillende manieren bestaan om neerslag te meten (pluviometers, weerradar), is en blijft het een uitdagende taak. Met WOW-BE verkrijgen we van o.a. neerslag bijkomende data, en om te weten hoe betrouwbaar deze data zijn, hebben we een statistisch onderzoek gedaan van de neerslagdata in WOW-BE van 2017. Nu deze eerste studie achter de rug is, zijn we verheugd om voor een aantal van de WOW-BE-stations een individueel rapport te presenteren waarin we de kwaliteit van de neerslagmetingen hebben onderzocht.

Hoe zijn we te werk gegaan?

We hebben de neerslagdata in WOW-BE vergeleken met het QPE-product van het KMI. Het QPE-product zijn neerslagkaarten die het KMI genereert op basis van gecombineerde radar- en stationsgegevens. Het is het meest accurate schatting voor neerslag die het KMI momenteel ter beschikking heeft.

Waarom is het rapport in het Engels?

Het stationsrapport is in het Engels omdat het onderzoek gebeurde in het kader van een Bachelor thesis van een Duitse studente (mevr. Svenja Wilfert) van de Universiteit van Augsburg. Een korte samenvatting van de thesis is eveneens beschikbaar (zie onderaan deze post). Indien u dit wenst, kan u een kopie krijgen van de volledige tekst, aan te vragen via het contactformulier.

Waarom staat mijn station niet in de lijst?

Het objectief van de thesis was om een analyse te maken over een langere tijdsperiode. Daarom werden alleen de stations weerhouden die gans 2017 data hebben geüpload, en dit met niet al te grote onderbrekingen.

Registreer je station!

Om nog beter de kwaliteit van je station te kunnen inschatten, is het belangrijk dat je je station registreert via ons contactformulier. We kunnen je dan ook contacteren indien er nieuwe studies gebeuren op basis van de gegevens die je met ons deelt.


Station report 2017 “Weerstation Belsele”

Station report 2017 “Weather in Ekeren in Port of Antwerp”

Station report 2017 “Wijshagen”

Station report 2017 “wsbeerse”

Station report 2017 “Weerstation Zonnebeke”

Station report 2017 “Lobbes”

Station report 2017 “MeteoWapi”

Station report 2017 “Oppuurs”

Station report 2017 “Weerstation Overijse”

Station report 2017 “Vossem”

Station report 2017 “Lincent (belinux)”

Station report 2017 “Weerstation Lembeke”

Station report 2017 “Kessel-Lo”

Station report 2017 “Weerstation Izegem”

Station report 2017 “Weerstation Bonheiden”

Station report 2017 “Weerstation Geel”

Station report 2017 “Herhet”

Station report 2017 “ILIMBURG_74”

Thesis summary “Quality Assessment of precipitation data recorded by amateur stations in Belgium” by Svenja Wilfert


 

Zeebries

| Reacties uit op Zeebries

Een schoolvoorbeeld van het inzetten van de zeebries zagen we in de metingen van het KMI-station in Zeebrugge op 19 april 2018. De zeebries komt opsteken rond 16u30 LT. Dit was ook duidelijk te merken in de verandering van de windrichting op dat moment (niet op de figuur).

Je kan zelf dit fenomeen onderzoeken via de grafieken van dit station.

Passage koufront te volgen in WOW-BE

| Reacties uit op Passage koufront te volgen in WOW-BE

Afgelopen woensdag 24/01 trok er ‘s avonds een actief koufront door het land van west naar oost, waarbij de eerste neerslag viel uit een gestructureerde, scherp afgelijnde lijn. Dit is op zich niet zo bijzonder, maar via de WOW-BE-website was de evolutie van dit weerfenomeen goed te volgen.

We tonen hieronder de temperatuurcurve van drie verschillende WOW-BE stations, eentje in het westen (Veurne – Petit Paris), eentje in het centrum (Oppuurs) en eentje in het oosten (Alken). De temperatuurdaling valt samen met de doortocht van het koufront en het begin van de bijhorende neerslag. Dat laatste is goed te zien op de twee volgende figuren waarbij de temperatuur- en neerslagmetingen op dezelfde grafiek worden getoond voor de stations Veurne – Petit Paris en Oppuurs.

Een koufront is de voorste begrenzing van koudere lucht. Bij sommige actieve fronten is de temperatuursverandering uitgesproken en groot en treedt snel op. Die grote temperatuursgradiënt (dat is de verandering van de temperatuur met de afstand) werkt mee stijgstromen in de hand, die dan op hun beurt intensere neerslag veroorzaken.

Een radarbeeld is bijgevoegd waarop de ligging van de gekozen WOW-BE-stations is aangeduid, en de richting van de verplaatsing van het koufront.

De temperatuurevolutie gemeten door de drie WOW-BE stations Veurne – Petit Paris, Oppuurs en Alken. De forse temperatuurdaling is te wijten aan de passage van het koufront.

Evolutie van de temperatuur en de neerslagintensiteit voor het WOW-BE station Veurne – Petit Paris

Evolutie van de temperatuur en de neerslagintensiteit voor het WOW-BE station Oppuurs

Radarbeeld van 24/01/2018 om 21:10 lokale tijd. De ligging van de drie WOW-BE stations zijn op de kaart aangeduid in het rood.


NL - FR