The weather together!

Welkom op het crowdsourcing platform van het KMI! Met WOW-BE (Weather Observations Website – Belgium) biedt het KMI een platform om weerwaarnemingen te delen, te bekijken en verder te onderzoeken.

Het project startte in 2011 als een experiment van de UK MetOffice waar iedereen die dat wou een weerwaarneming kon posten. Al snel groeide het uit tot een netwerk van automatische weerstations bij particulieren en scholen. Met de aansluiting van Australië, Nieuw-Zeeland en (in 2015) Nederland tot het WOW netwerk, groeide het uit tot een globaal netwerk waarop meer dan 10,000 stations zijn aangesloten. Met de toetreding van het KMI als WOW-partner, willen we dit platform nu ook aanbieden aan iedereen in België die geïnteresseerd is in weer en klimaat.

Maar WOW-BE is meer dan alleen het verzamelen en delen van data. Het geeft ons, het KMI, weerinformatie over plaatsen waar we niet meten, of over meteorologische fenomenen die zeer lokaal zijn. Waarom WOW-BE belangrijk is voor het KMI lees je op Het KMI en WOW-BE.

Een derde aspect is het educatieve luik: WOW-BE biedt een ideaal instrument voor weereducatie, en het wordt nog leuker en nuttiger als je als school zelf een weerstation installeert dat verbonden is met WOW-BE. Om je op weg te zetten met de educatieve exploitatie van je schoolstation, hebben VLA en Fégépro alvast enkele educatieve fiches opgesteld voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Je kan deze downloaden en vrij gebruiken via de pagina Werkfiches.

© KMI


NL - FR