Hoe gebruik ik de website?
Op deze pagina geven we een paar richtlijnen bij het gebruik van de website.
Op het beginscherm van de website vind je een kaart waarop de WOW-meetstations zijn aangegeven. Als op zoek bent naar een specifiek station, kan je de naam ervan ingeven in de zoekbalk linksboven. Rechts kun je selecteren welk weerelement je wil weergeven. Je hebt de keuze tussen temperatuur (“Temp”), windsnelheid (“Wind”), neerslagintensiteit (“Neerslag”), luchtdruk herleid naar zeeniveau (“Luchtdruk”) en relatieve vochtigheid (“Vocht”). Het onderste vakje (“Radar BE”) geeft je de mogelijkheid om een beeld van de neerslag gemaakt met de weerradars van België aan de kaart toe te voegen.
Als je de website laadt, worden standaard de meest recente waarnemingen van ieder station weergegeven. Je kan deze in meer detail bekijken door met je muis over een stationslocatie te bewegen (je hoeft daarvoor niet te klikken). Onderaan het scherm kun je een andere datum en uur instellen: met de schuifbalk kun je het gewenste tijdstip selecteren. Je kan je huidige locatie weergeven door op het knopje rechts onderaan te drukken.
Als je in de kaart op een weerstation klikt, verschijnt er links een nieuw venster met een grafiek met de weergegevens van het weerelement dat je hebt geselecteerd. Je kunt met je muis over de grafiek bewegen. Je kunt dan bijvoorbeeld makkelijk de hoogste of de laagste waarde opzoeken. Je kan een ander weerelement op de grafiek toevoegen door één van de vakjes aan te vinken. Ook kun je een ander tijdsinterval selecteren door een andere begin- en/of einddatum te selecteren in de kalendertjes.
Alle stationsgegevens worden standaard getoond in lokale (“Belgische”) tijd, ook stations die buiten onze tijdzone liggen. Voor stations in bijvoorbeeld Australië geeft dit een vreemd effect: de temperatuursmaxima worden op die manier schijnbaar midden in de nacht behaald. Om dit te verhelpen, hebben we een vakje “Gebruik de lokale tijd van het station” toegevoegd. Op die manier kan je wel op een juiste manier de metingen van stations buiten onze tijdzone interpreteren.
De grafiek biedt nog een andere mogelijkheid, namelijk twee of meerdere stations met elkaar vergelijken. Je kan de gegevens van een station aan de grafiek toevoegen door de naam in te geven in het vakje “Vergelijk stations”. Er worden dan twee lijnen ingetekend, voor elk station één. Door met de muis over de grafiek te bewegen kun je voor elk moment de gemeten temperaturen bekijken. Als je de muis over de legenda beweegt kun je goed zien welke grafiek bij welk station hoort. Je kan een station tijdelijk van de grafiek verbergen door onderaan de grafiek op de naam van het te verbergen station te klikken.
Naast de grafiek is er nog de mogelijkheid om een overzicht te krijgen van de meetgegevens van het geselecteerde station, en dit voor vandaag en gisteren. Je doet dit door op het tabblad “Dagoverzicht” te klikken.
Klik je op de ⓘ achter de naam van een station, dan wordt er in je browser een nieuwe pagina geopend met meer informatie over het station (ligging, kenmerken, meetopstelling, enz…). De informatie die hier verschijnt is opgegeven door de eigenaar van het station bij de aanmelding ervan.