De pionier: Virgo Sapiens Londerzeel
In 2015 werd onder impuls van de STEM-leerkracht (Science, Technology, Engineering and Mathematics) Maarten Van Ackerbroeck van het Virgo Sapiensinstituut in Londerzeel een weerstation aangekocht en geïnstalleerd op de schoolterreinen. Het betreft een station van het type Oregon Wmr200 en het is aangesloten op WOW-BE via een MeteoBridge (voor deze laatste, zie onder Voor je begint).
Maarten Van Ackerbroeck: “We zochten een weerstation waarvan we de ingezamelde gegevens eenvoudig konden ‘downloaden’ of ‘uitlezen’ om deze later te analyseren. Wat het aangekochte weerstation betrof, leek dit achteraf moeilijker te zijn dan aanvankelijk gedacht. De bijgeleverde software werkte wel, maar we kregen geen Excel-files geëxporteerd. We konden onze gegevens dus niet zelf analyseren.”
Om dit probleem op te lossen zonder een nieuw station te moeten aankopen, zochten ze bij Virgo Sapiens een manier om hun gegevens op een andere manier ter beschikking te hebben in de lessen. Die heeft men uiteindelijk gevonden in de aansluiting van het station op WOW.
Maarten: Om onze gegevens te kunnen uploaden in WOW hadden we dus wel een Meteobridge nodig en deze hebben we dan ook aangekocht. Bij de levering van dit apparaat zat een handleiding om alles te configureren, wat niet zo eenvoudig was! Mits enkele stappen konden we ons weerstation verbinden met de WOW-servers van UK Met Office. Via WOW kunnen we onze data wel downloaden in eenvoudige Excel-files.”
De motivatie
De motivatie was het in elkaar steken van een project rond het weer voor het vak STEM.
Maarten: “Leerlingen moeten hiervoor zelf – eenvoudige – meetinstrumenten ontwerpen/bouwen om de verschillende elementen van het weer te kunnen bestuderen. Na deze bouwfase was het de bedoeling om met hen (onze eigen) gegevens te verwerken/analyseren, maar dit staat eigenlijk nog in de startblokken. De gegevens van het station worden voorlopig enkel als referentiewaarden gebruikt om bijvoorbeeld hun zelfgemaakte barometer in te stellen.”
Het kostenplaatje
De aankoopprijs van het weerstation + extra UV sensor lag rond de 360 euro. Daar kwam nog eens ongeveer 150 euro bovenop voor de aanschaf van de Meteobridge.
“Het is echter dringend tijd om alles nog eens opnieuw in te stellen. Gezien de anemometer, de windvaan en de UV-sensor op het hoogste punt van ons schoolgebouw staan, raken we daar niet zo evident bij,” aldus Maarten
Naar de pagina van dit station
Ook graag je ervaringen van je schoolstation delen? Word ook WOW-ambassadeur!