Het DIY-project van Tom Vaes uit Roosbeek

Onze derde ambassadeur, Tom Vaes uit Roosbeek (Boutersem), is gepassioneerd door elektronica en de luchtvaart. In het dagelijkse leven is Tom tewerkgesteld in het engineering departement van een luchtvaartmaatschappij. Maar ook tijdens zijn vrije uren combineert hij zijn beide passies, want hij is bovendien piloot.

Tom: “De motivatie voor de ontwikkeling van een weerstation is ontstaan uit het idee om de kennis van elektronica en software te combineren. Bijkomend is het ook nuttig als piloot om het weer op te volgen en in te schatten voor het maken van een vlucht.”

Het project begon met enkele experimenten binnen het Arduino platform, maar al snel vatte Tom het plan op om een heus weerstation te bouwen.

Tom: “Voor het kloppend hart van mijn station koos ik voor het Sparkfun weathershield, dat is een component die reeds verschillende sensoren combineert en compatibel is met het Arduino platform. De opzet was om de metingen draadloos via een WiFi verbinding door te sturen naar de lokale databank op een centraal opslagapparaat (NAS, Network Area Storage). Dit laat toe om de microcontroller te gebruiken voor de metingen en de verdere verwerking plus visualisatie over te laten aan de server.”

Als piloot is het nuttig om het weer op te volgen en in te schatten.

Stilaan breidde Tom zijn station uit met meer en meer componenten.

Tom: “Ondertussen heb ik nog extra sensoren toegevoegd, zoals een windmeter, een licht- en UV-sensor, pluviometer en verschillende temperatuursensoren. Mijn station is zelfs uitgerust met een GPS-ontvanger voor een precieze locatie- en tijdsbepaling, en een batterij voor noodstroom (UPS).”

Tom wordt pas echt enthousiast als we vragen naar zijn plannen voor de toekomst.
(lees verder onder de foto)

Het weerstation van Tom met op de achtergrond de anemometer.

“De volgende stap in mijn project wordt de overschakeling op zonne-energie, zodat het station volledig autonoom wordt. Verder wil ik de grafische interface van mijn eigen webpagina nog verfijnen. Dat is ook het mooie van een zelfbouwproject: je ziet steeds nieuwe mogelijkheden om het verder uit te bouwen en te perfectioneren!”

Tot slot vragen we Tom nog wat er schuilgaat achter de nogal cryptische naam voor zijn station “ON1DRU”. Tom (glimlacht): “De naam verwijst naar mijn roepnaam als radio-amateur. Dit is een officiële roepnaam voor gebruik in de radiowereld en wordt toegekend door het BIPT. Op jullie vraag heb ik dan toch ook maar mijn deelgemeente toegevoegd aan de naam van het station.”

Naar de pagina van dit station

 

Maak het station van Tom zelf!
Ben je door het verhaal van Tom enthousiast geworden om ook zelf een station te bouwen? Hier zijn alvast de componenten en de handleiding die Tom heeft gebruikt:

Om te starten met een Arduino-gebaseerd station raadt Tom de volgende handleiding aan:
https://learn.sparkfun.com/tutorials/weather-station-wirelessly-connected-to-wunderground

Ook graag je ervaringen van je station delen? Word ook WOW-ambassadeur!


NL - FR