Al tien jaar een weerstation: SAB in Bree

Op het Sint-Augustinusinstituut in Bree hebben ze al bijna tien jaar hun eigen weerstation. Al vanaf de installatie was het mogelijk om de actuele weergegevens te bekijken op de website van de school, en de gegevens uit het verleden te raadplegen. De drijvende krachten achter het station zijn Jo Palmers, leerkracht aardrijkskunde, en Jan Thoelen, de ICT-coördinator van de school. Gevraagd naar wat de belangrijkste motivatie is voor dit station op school, hoeft Jo niet lang na te denken.

Het gaat om verbanden leggen tussen verschillende weerparameters.

Jo: “Ons didactisch doel met het station is dat de leerlingen relaties leren leggen tussen de verschillende weerparameters gemeten door ons weerstation. We gebruiken daarvoor grafieken gemaakt door het programma, of zelfgemaakte grafieken. Met behulp van zo’n grafieken wordt het voor de leerlingen direct heel aanschouwelijk dat er verbanden zijn tussen bijvoorbeeld de luchtdruk en de neerslag, tussen de windsnelheid en de luchtdruk, of tussen de overheersende windrichting en de temperatuur.”

Jo was meteen enthousiast toen hij hoorde over het WOW-BE project van het KMI. Het station van het Sint-Augustinusinstituut was één van de eerste die aanmeldde na de lancering van het platform. Jo: “En uiteraard zijn we nu bijzonder trots dat we bijdragen tot de weerwaarnemingen van het bekendste en belangrijkste weerinstituut van België!”

Naar de pagina van dit station

 

Jo Palmers (rechts) en Jan Thoelen bij het weerstation van hun school. Het station kreeg een mooi plekje op de fietsenstalling.

Ook graag je ervaringen van je station delen? Word ook WOW-ambassadeur!


NL - FR