Work in progress: Don Bosco Zwijnaarde

Aan het Don Boscocollege in Zwijnaarde heeft men dit schooljaar (2017-2018) het ambitieuze plan opgevat om helemaal zelf een weerstation te bouwen en aan te sluiten op WOW-BE. De drijvende kracht achter dit STEM-project is aardrijkskundeleraar Bart Van Bossuyt.

Bart: “De bouw van een weerstation, waarbij leerlingen zelf met een Arduino of Raspberry Pi metingen konden verrichten en ook een webinterface maken, werd als STEM-project opgestart. Het houten gedeelte (de thermometerhut) staat bij ons klaar om geschilderd en van een beschermende daklaag voorzien te worden (zie foto). De Arduino’s zijn al een tijdje op school. Het houten gedeelte is trouwens gemaakt door onze TSO-BSO-afdeling in Sint-Denijs.”

Omdat het een STEM-project is, hoopt Bart dat men door continue opvolging en finetuning een goede nauwkeurigheid kan bekomen en geleidelijk meer sensoren kan toevoegen.

Leerlingen kunnen zelf sensoren toevoegen

Bart: “Ik heb wel Raspberry Pi-handleidingen online gevonden en was van plan die te volgen, maar uiteraard kunnen de leerlingen hier zelf sensoren toevoegen of veranderingen in de software aanbrengen.”

Zijn collega Stephanie Verplaetse treedt bij: “Ik heb mijn huiswerk al gemaakt en thuis een prototype van de temperatuurunit in elkaar gestoken. Op internet vind je verschillende stappenplannen hoe je dit kan realiseren. Uiteindelijk was het niet zo moeilijk om dit zelf uit te voeren.”

Nog enkele hordes

Er moeten nog enkele praktische hindernissen overwonnen worden vòòr het station in WOW-BE te zien zal zijn. Zo moeten er nog stroom en een internetverbinding op de installatieplaats voorzien worden.

Bart: “Gelukkig staat onze directie voor de volle honderd procent achter het project, dus ik denk dat we daar geen echte moeilijkheden moeten verwachten. Ik kan niet wachten om de gegevens van het station te gebruiken in het vak aardrijkskunde. Ook in het seminarie aardwetenschappen en het seminarie wetenschappen zullen we aan de slag gaan met de gegevens.”

 

De thermometerhut, voorlopig nog netjes ingepakt in de centrale hal van de school, werd vervaardigd door de technische afdeling van de school in Sint-Denijs-Westrem.

 

Ook graag je ervaringen van je schoolstation delen? Word ook WOW-ambassadeur!


NL - FR