Individuele stationsrapporten 2017 beschikbaar

| Posted in Uncategorized

Het weer houdt ons iedere dag bezig, maar sommige weerelementen zijn moeilijk te meten, zoals neerslag. Neerslag kan namelijk heel lokaal zijn. Hoewel er verschillende manieren bestaan om neerslag te meten (pluviometers, weerradar), is en blijft het een uitdagende taak. Met WOW-BE verkrijgen we van o.a. neerslag bijkomende data, en om te weten hoe betrouwbaar deze data zijn, hebben we een statistisch onderzoek gedaan van de neerslagdata in WOW-BE van 2017. Nu deze eerste studie achter de rug is, zijn we verheugd om voor een aantal van de WOW-BE-stations een individueel rapport te presenteren waarin we de kwaliteit van de neerslagmetingen hebben onderzocht.

Hoe zijn we te werk gegaan?

We hebben de neerslagdata in WOW-BE vergeleken met het QPE-product van het KMI. Het QPE-product zijn neerslagkaarten die het KMI genereert op basis van gecombineerde radar- en stationsgegevens. Het is het meest accurate schatting voor neerslag die het KMI momenteel ter beschikking heeft.

Waarom is het rapport in het Engels?

Het stationsrapport is in het Engels omdat het onderzoek gebeurde in het kader van een Bachelor thesis van een Duitse studente (mevr. Svenja Wilfert) van de Universiteit van Augsburg. Een korte samenvatting van de thesis is eveneens beschikbaar (zie onderaan deze post). Indien u dit wenst, kan u een kopie krijgen van de volledige tekst, aan te vragen via het contactformulier.

Waarom staat mijn station niet in de lijst?

Het objectief van de thesis was om een analyse te maken over een langere tijdsperiode. Daarom werden alleen de stations weerhouden die gans 2017 data hebben geüpload, en dit met niet al te grote onderbrekingen.

Registreer je station!

Om nog beter de kwaliteit van je station te kunnen inschatten, is het belangrijk dat je je station registreert via ons contactformulier. We kunnen je dan ook contacteren indien er nieuwe studies gebeuren op basis van de gegevens die je met ons deelt.


Station report 2017 “Weerstation Belsele”

Station report 2017 “Weather in Ekeren in Port of Antwerp”

Station report 2017 “Wijshagen”

Station report 2017 “wsbeerse”

Station report 2017 “Weerstation Zonnebeke”

Station report 2017 “Lobbes”

Station report 2017 “MeteoWapi”

Station report 2017 “Oppuurs”

Station report 2017 “Weerstation Overijse”

Station report 2017 “Vossem”

Station report 2017 “Lincent (belinux)”

Station report 2017 “Weerstation Lembeke”

Station report 2017 “Kessel-Lo”

Station report 2017 “Weerstation Izegem”

Station report 2017 “Weerstation Bonheiden”

Station report 2017 “Weerstation Geel”

Station report 2017 “Herhet”

Station report 2017 “ILIMBURG_74”

Thesis summary “Quality Assessment of precipitation data recorded by amateur stations in Belgium” by Svenja Wilfert


 



NL - FR