Een weerstation voor je school!

| Posted in Uncategorized

Op 28 januari trapten leerlingen van het Heilig Graf college in Turnhout het project VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) af. Zij bouwden het eerste van 50 identieke weerstations, waarmee de UGent de invloed van de omgeving op het weer zal onderzoeken.

Het VLINDER-project plant een netwerk van 50 identieke weerstations, verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. Daarmee worden vanaf dit najaar minstens een jaar lang temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag en windsterkte gemeten, en dat op zo gevarieerd mogelijke locaties (dichtbebouwde stadscentra, meer open buitenwijken, parken, bossen, (industrie)terreinen met sterk verharde ondergrond, enzovoort). Alle meetgegevens worden via Internet of Things technologie naar een centrale server doorgestuurd, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn. Behalve de onderzoekers kunnen dus ook scholen, steden en gemeenten, en individuele burgers met de data aan de slag.

Oproep: scholen gezocht die een weerstation willen opstellen

Om goede locaties voor de weerstations te vinden, zijn de onderzoekers op zoek naar secundaire scholen die aan het project willen meewerken. Scholen die een goede locatie voorstellen, krijgen de kans het volledige project, dat aardrijkskunde, fysica en technologie combineert, van a tot z mee uit te voeren en op te volgen. Ze bouwen zelf het weerstation a.d.h.v. een zelfbouwpakket, kunnen analyses uitvoeren op de data, krijgen lespakketten ter beschikking, enzovoort.

Scholen kunnen zich vanaf 28 januari tot eind april 2019 kandidaat stellen via http://www.vlinder.ugent.be.

Het VLINDER-project is een initiatief van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent, en wordt mee gefinancierd door de Vlaamse overheid in het kader van de oproep Citizen science. Om het project zo succesvol mogelijk te maken wordt het gedragen door verschillende partners met wetenschappelijke, technologische en/of educationele expertise, waaronder het KMI. De stations zullen bovendien geïntegreerd worden in het WOW-BE-netwerk.

Paatsing van het VLINDER station aan de stadsboerderij net buiten Turnhout door de leerlingen van Heilig Graf college (foto: UGent).NL - FR